Garmin, световният лидер в сателитната навигация, днес обяви, че е бил избран да бъде изключителен доставчик на морски навигации, морски комуникации и оборудване от морски сензори на 34-тата Купа на Америка.

Пълният набор електронна апаратура на Garmin, която включва спечелилата награда серия със сензорен мултифункционален дисплей GPSMAP ® 7000 (MFD’s), ще оборудва флота от плавателни съдове, използвани за подкрепа на световната AC45 серия, световната AC72 серия, както и купата на Луис Вютон, серията на купа America Challenger и на финалите за купата на Америка.

В сътрудничество с America’s Cup Event Authority (ACEA), Garmin е разработил инструменти, които позволяват впечатляващо управление на флота от стартовата линия и водени под строй лодки, което преди не е било възможно. Стартовата линия на купата на Америка и водените под строй лодки вече могат да бъдат проследени и официално уведомени в реално време. Ако условията позволяват, това технологично допълнение ще даде на длъжностните лица възможността да променят хода в състезанието по-бързо, отколкото някога е било възможно в миналото.

„За нас е чест да имаме възможността да си сътрудничим в състезанието за купата на Америка, доказвайки репутацията на Garmin за качество, ангажираност, изпълнение и подкрепа в световен мащаб на общността за платноходни състезания” каза Енгелхарт Сундуро, директор на морски продажби и маркетинг ОЕМ в Garmin. “ Няма по-голямо поле за действие във ветроходството от купата на Америка и Garmin се заема да илюстрира способността си да доставя персонални системи за морската индустрия, докато едновременно с това нашата технология бива отличавана от най-добрите екипажи и фенове в света ”.

"Тъй като ние работим за трансформиране на Купата на Америка както и да разширим интереса към нея в световен мащаб, ние правим значителни инвестиции в технологии, за да направим събитието по-конкурентно във водата и по-убедително извън нея", казва Стан Хъни, ACEA директор технологии. "Партньорството ни с Garmin е довело до серия от инструменти, които дават възможност на нашия екип да осъществи управление по време на състезание, за да се създадат курсове от световна класа, които ще започнат и ще спрат навреме, нещо, което не е било лесно да се постигне в един спорт, зависим от вятъра."

Това споразумение, което включва America’s Cup World Series; Louis Vuitton Cup, America’s Cup Challenger Series и America’s cup Finals през 2013, ще предостави ключови продукти, включително 12 и 15- инчовата GPSMAP 7000 MFD серия на Garmin на помощните лодки през различните етапи на надпреварата. Сензорният екран на картографите избран от Купата на Америка предлага максималното в практичността и интуитивния контрол.По време на състезанието помощния персонал може бързо и лесно да взаимодейства с устройството, без колебание  кой бутон или копче да използват, за да завършат командата. Този топ продукт от MFDs серията има отличителен белег Garmin G Motion™ технология, която им позволява да реагират с високоскоростна отзивчивост и изпълнение, необходими в състезателната обстановка.

За решаващ факт в ситуационната осведоменост, длъжностните лица в състезанието също ще имат достъп до първокласно картографиране с BlueChart® g2 Vision® функционалност. BlueChart g2 Vision дава на потребителя достъп до постоянно нарастваща база данни от сателитни изображения с висока резолюция и 3-D „Mariner’s Eye” и подводния “Fish Eye” с картина в перспектива, плюс използваната Auto Guidance технология, предлагаща най-добрите за следване маршрути. Друго оборудване избрано от Купата на Америка да оборудва нейните помощни лодки, включва VHF 300i морско радио, AIS 600 приемо-предавател, GMR™ 24HD радар, GMI™10 морскa апаратура GHP™ 10V автопилотна система и GSD™ 22 цифров звуков сигнализатор.